L'AMI i la Fundació Congrés de Cultura Catalana firmen un acord per impulsar el nou Congrés als municipis de Catalunya

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la Fundació Congrés de Cultura Catalana van signar, el dimarts 13 de febrer, un acord marc de col·laboració per tal d'impulsar el nou Congrés de Cultura Catalana 2024-25 entre els municipis de Catalunya. L’acord uneix sinergies per promoure, promocionar i divulgar el nou Congrés a tot l'àmbit municipal, amb la intenció d’actuar conjuntament per implicar el teixit local a través dels seus òrgans de representació institucional.

Per tal de visualitzar el suport dels ajuntaments catalans al nou Congrés, es farà arribar a les corporacions una moció de suport a les diferents activitats. El conveni ha estat signat per Agustí Alcoberro, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, i Jordi Gaseni, president de l'AMI.

Un acord per enfortir el lligam amb el territori català

L'AMI té una extensa i consolidada xarxa territorial amb una capil·laritat rellevant per tot el territori català, així com aliances amb la restes de territoris de parla catalana i està dins el seu camp d'acció la promoció de la cultura catalana, en tots els àmbits i la defensa de tots els seus elements característics, en el sentit més ampli de la paraula.

Per la seva banda, la Fundació Congrés de Cultura Catalana és una Fundació sorgida arrel del congrés de Cultura Catalana que va tenir lloc entre els anys 1975-1977 i té com a objectiu la promoció d'estudis i el suport a les iniciatives que serveixin per a potenciar la realitat cultural (dels països de parla) catalana. L'activitat fundacional està dirigida especialment a estimular la investigació sobre les àrees que es considerin prioritàries dels àmbits econòmics, socials, científics i humanístics; fomentar el coneixement i col·laboració entre les diferents institucions culturals i científiques existents (als Països Catalans); i contribuir amb les seves activitats a la projecció exterior de la realitat catalana.

Les entitats comparteixen la promoció de la participació ciutadana com una de les seves finalitats essencials, i és per això que ambdues parts convenen en la necessitat d'establir un marc de col·laboració que permeti contribuir, de manera coordinada, a aquesta participació ciutadana. El nou Congrés serà una realitat l'any 2025, amb activitats prèvies a tot el territori durant el 2024, i amb dos objectius clars: ser un espai obert de trobada on recuperar l'autoestima col·lectiva; i ser la llavor que generi noves il·lusions, espais i lideratges.

Entre els diferents objectius del Congrés hi trobem: vertebrar i equilibrar el territori amb una visió integrada, equitativa i global; potenciar les oportunitats per al jovent i fomentar el desplegament del seu talent; fer front a l'emergència climàtica; potenciar l'ús social de la llengua catalana i projectar-la en un nou entorn social i comunicatiu; protegir les persones en situació de vulnerabilitat i posar en valor les tasques de cura que requereixen; afrontar les desigualtats entre homes i dones; recuperar i redefinir la idea de Països Catalans com a comunitat plural i diversa que generi una identitat compartida consistent i atractiva; o ressituar la cultura catalana en el context internacional i, particularment, potenciar la seva projecció europea, entre d'altres.

L'AMI i el nou Congrés sumen energies per enfortir el lligam amb el territori català