El nou Congrés de Cultura Catalana i l’horitzó dels Països Catalans al segle XXI

Aquesta redescoberta de la identitat és el camí per assolir noves perspectives de coneixement i d'acció, i també per imaginar nous espais de convivència i sociabilitat. Com ho podem fer, en definitiva, per enllaçar amb un passat dens i valuós que serveixi per construir un futur comú a través de la creativitat i la pluralitat?

Aquest és el punt de partida de l'acte que organitza la Fundació Congrés de Cultura Catalana el 18 d'agost de 2024 (18h) a la Universitat Catalana d'Estiu, que torna a Prada per explicar els avanços en l'organització del nou Congrés, que serà una realitat el 2025 i que es troba en la primera fase d'execució i creativitat. Si l'històric Congrés de 1975-1977 va servir per construir les estructures, els consensos i les institucions sobre les quals ens hem desenvolupat en les darreres dècades, el nou Congrés ha d'esdevenir la llavor per generar les noves mirades, els nous espais i els nous lideratges del futur.

Som en un moment crucial com a col·lectivitat, amb l'amenaça del totalitarisme, de la censura, de la repressió política, davant de l'emergència climàtica i la incertesa social i econòmica, davant de la banalització de la cultura i l'esborrament de la diferència. És hora de redefinir-nos, de tornar a empoderar-nos, d'assentar les bases del futur sobre una identitat compartida que constitueix la textura col·lectiva sobre la qual afrontar el present i dissenyar el futur.

Amb el títol de "L'horitzó dels Països Catalans al segle XXI. Com ha de ser el nou Congrés de Cultura Catalana?", l'acte comptarà amb la participació de Blanca Pujals (editora de Viena Edicions i impulsora dels segells Petits Plaers i Club Victòria), Blanca Garcia-Oliver (filòloga i membre de Joves AC), Josep Ramon Barberà (Doctor en dret i membre de la GAIP) i Esteve Plantada (director del Congrés de Cultura Catalana).

És hora de redefinir-nos, de tornar a empoderar-nos, d’assentar les bases del futur sobre una identitat compartida