La cultura popular com a espai "estratègic i imprescindible" per una societat més cohesionada i integradora

Més d'una trentena de personalitats de diversos camps de la cultura popular han estat els protagonistes de la jornada celebrada dissabte 14 de setembre a l'Antic Ajuntament de Tarragona.

Amb el títol "L'escenari infinit: el futur de la festa i la cultura al carrer", la jornada ha comptat amb la benvinguda oficial a càrrec de Sandra Ramos Garcia, consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, una breu presentació del Congrés de Cultura Catalana, a càrrec del director Esteve Plantada i del cap de Continguts del Congrés i professor Jordi Jaria-Manzano.

"La cultura popular no pot resoldre tots els problemes d'integració i desigualtat que té una societat, però, en tot cas, sí que pot contribuir-hi i és una manifestació clara de com és aquesta societat", ha conclòs Jaria-Manzano en la posada en comú final de tot allò exposat en els respectius treballs en grup. En tot cas, la cultura popular és l'espai "estratègic i imprescindible" per treballar per una societat "cohesionada i integradora".

"La cultura popular ens ensenya molt de com som i com volem ser, i el debat no pot quedar limitat només a les persones que treballen en la cultura popular. Cal posar tots aquestes elements en el context de les tensions econòmiques, l'anàlisi de la societat i d'altres cultures que no són populars". En aquest sentit, el Congrés es planteja com un procés de creació col·lectiva i interdisciplinar, que pretén ubicar aquest debat en diàlegs amb persones que tenen perspectives allunyades de la cultura popular.

La jornada ha comptat amb participants d'expertesa contrastada en l'àmbit de la cultura popular: sociòlegs, historiadors, antropòlegs, músics, periodistes, gestors culturals, il·lustradors, muixeranguers i membres de diverses entitats com Blaus de Granollers, l'Àliga i gegants de Tarragona, Esbart Santa Tecla, Sant Roc d'Arenys, Moros i cristians de Vila Joiosa, colla castellera Sant Pere i Sant Pau, Ball de Diables Jove de Ribes, Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC), Carnaval de Tarragona, la Carrutxa de Reus, Connectats cooperativa o l'associació Romane siklovne.

Una reflexió en el marc de Santa Tecla

L'acte ha connectat amb el plantejament de la XL Mostra de Folklore Viu 2024 -dedicada a balls infantils i juvenils- i ha encetat el debat sobre la cultura popular contemporània com a element de cohesió col·lectiva.

Emmarcada en el context de les festes de Santa Tecla, la sessió s'ha articulat a l'entorn de tres eixos: a) Ritualitat festiva en el món contemporani; b) La renovació generacional de la festa i les noves formes de socialització del jovent; i c) Diversitat cultural i identitat col·lectiva en la festa

Un cop acabat l'acte, la jornada ha enllaçat amb el programa festiu i una sèrie d'actes que han complementat la reflexió amb la participació en la mateixa festa: concert-vermut a la plaça de les Cols o el seguiment del cercavila de la Mostra de Folklore Viu.

El nou Congrés de Cultura Catalana aborda el futur de la festa i la cultura al carrer en una sessió a Tarragona, en el marc de Santa Tecla 2024