València reflexiona sobre l’equitat en unes jornades amb la participació d'un centenar de persones

La primera jornada, celebrada divendres 14 de febrer, va arrencar amb una recepció institucional i va continuar amb una ruta guiada amb el nom de València, ciutat de dones, a càrrec de l'escriptora Rosa Roig. Els participants van poder conéixer la història de la ciutat a través de figures femenines que han deixat empremta en la cultura i la societat valencianes. Més tard, i en el marc de l’inici del festival Barnasants al País Valencià, la jornada va culminar amb el concert de Tomàs de los Santos.
L’nedemà, dissabte 15 de febrer, la ponència marc d'Alícia Villar-Aguilés, doctora en Sociologia per la Universitat de València, va iniciar amb una ponència marc on va exposar la necessitat de caminar cap a una societat més equitativa. “Si caminem, acabarem en algun lloc”, mentre remarcava la importància de “l'acció col·lectiva” per a assolir canvis reals.
A la conversa posterior, titulada Parlem d'igualtat diversa, es va abordar la igualtat des de diferents perspectives. Moderada per la periodista Violeta Tena, el debat va comptar amb Yaiza Pérez Alonso, doctora en Ciències Socials, que va parlar sobre les desigualtats en l'ús de la llengua; i amb Maria Elena Bedoya Muriel, advocada especialitzada en estrangeria, que va detallar la realitat de les persones migrants i la diversitat com a eix d'integració social.
En acabat, la sessió Ens en sortim. Accions reeixides, presentada per Sara Olivas, va donar veu a experiències d'èxit en matèria d'inclusió i igualtat. Posteriorment, es va fer un grup reduït de treball entre els assistents per debatre sobre la necessitat d’acordar un Decàleg per a un congrés igualitari i inclusiu, fet amb la complicitats d'entitats juvenils. El reusltat del debat va donar pas a una participació activa del públic, que va compartir reflexions i propostes.
La jornada ha reivnidcat la importància de «l'acció col·lectiva» per a assolir canvis reals