50 anys del Congrés de Cultura Catalana: un homenatge i l'inici d'un nou espai de reflexió col·lectiva

Entre 1975 i 1977, el Congrés de Cultura Catalana va mobilitzar milers de persones per repensar la identitat catalana després de la dictadura franquista. Cinquanta anys després, el Saló de Tinell ha acollit un acte d'homenatge per reivindicar el seu llegat i obrir una nova etapa de reflexió col·lectiva sobre els reptes culturals, socials i nacionals del present i del futur.

L'acte ha estat conduït per la periodista valenciana Violeta Tena i s'ha iniciat amb la veu de Maria Hein, artista mallorquina que representa el relleu generacional de la música en català. La seva presència posa en valor la diversitat territorial dels Països Catalans i reivindica la cultura com a eina de cohesió col·lectiva. Ho ha fet interpretant Alenar, de Maria del Mar Bonet. 

Tot seguit, Agustí Alcoberro, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, ha posat el valor l'impacte històric del Congrés de 1975 i el seu paper com a catalitzador d'un procés de canvi social i polític. "El Congrés de 1975 va impulsar un 'canvi cultural' com a motor d'una voluntat de canvi polític i social en un context de recuperació democràtica", ha destacat.

L'acte ha homenatjat figures clau que van tenir un paper destacat en l'històric Congrés de Cultura Catalana, representades a l'escenari amb una intervenció enregistrada d'Eliseu Climent i la participació de Rafael Ribó, Anna Balletbò i Magda Oranich, qui ha reivindicat el llegat de les dones que van formar part del Congrés. "A les imatges no les hem vistes, però les dones sempre hem tingut un paper fonamental al llarg de la història, i cal fer també aquest reconeixement", ha constatat.

Aquesta mirada al passat ha servit d'inspiració per activar un nou debat col·lectiu per a la transformació social i política del país. A més, l'acte ha comptat amb l'assistència de representants institucionals de diferents àmbits i sensibilitats polítiques, tant en l'àmbit municipal com en el nacional, així com figures destacades del món cultural i responsables d'entitats.

De Miró a Perejaume i Amat: la nova imatge del Congrés

A la segona part de l'acte, Esteve Plantada, director del Nou Congrés de Cultura Catalana, ha reivindicat el Nou Congrés com un espai de reflexió col·lectiva. "El Nou Congrés és un projecte de la societat civil per a la societat civil, basat en un lideratge en xarxa. Busquem un espai divers, transversal i inclusiu, on hi participin jovent, experts, entitats i col·lectius", ha afirmat Plantada. Tot seguit, s'ha presentat el cartell oficial del Nou Congrés, creat pels artistes Frederic Amat i Perejaume, que vol reflectir l'esperit d'aquest nou procés col·lectiu.

Finalment, Blanca Garcia-Oliver i Pau Emili Muñoz, membres del Comitè executiu del Nou Congrés, han fet la lectura de La Crida, un manifest que ens situa 50 anys després del primer Congrés i enllaça amb el seu esperit. Aquest text, que ja compta amb més de 60 signatures, reivindica la necessitat d'una nova reflexió col·lectiva per afrontar els grans reptes presents i de futur.

Cap a un Nou Congrés de Cultura Catalana

"Des de l'històric Congrés de Cultura Catalana, el país ha canviat molt. Ara som en un context de crisi global en què necessitem, més que mai, reflexionar a fons sobre qui som i qui volem ser. Per això, proposem un projecte ambiciós i de progrés, una gran àgora arreu dels Països Catalans per buscar aquestes respostes", ha destacat Esteve Plantada, director del Nou Congrés de Cultura Catalana.

Amb aquesta mirada posada en el futur, es vol crear un espai de trobada i debat, on es generin nous horitzons i lideratges per construir un full de ruta compartit per als propers 50 anys. Després de l'experiència fundacional del Congrés de Cultura Catalana fa cinc dècades, aquest nou procés vol recollir aquell esperit transformador i adaptar-lo als temps actuals, donant resposta a qüestions com la crisi climàtica, la diversitat social, la preservació lingüística, el model educatiu i el rol de la cultura en la construcció d'un futur compartit.

«El nou Congrés és un projecte de la societat civil per a la societat civil, basat en un lideratge en xarxa»