Sobre la connexió rural-urbana: «No pensar, parlar i compartir ens fa molt més vulnerables»

El castell de Montesquiu s'ha convertit el divendres 3 d'octubre en punt de trobada d'experts, entitats i representants de l'àmbit rural i urbà per donar pas a la reflexió i a repensar els lligams entre aquests dos mons. L'esdeveniment, que s'emmarca dins dels actes del Congrés de Cultura Catalana, ha estat co-organitzat amb l'Àrea de Bon Govern, Assistència Local i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona.

La trobada, titulada “Podem fer front a l'emergència global desconnectats del món rural?”, ha servit per reflexionar, a fons, sobre la connexió rural-urbana, amb l’assistència de més de 50 persones i una profitosa partipació en el debat obert als assistents. De què parlem quan parlem de "rurbanisme"? Al capdavall, com s’ha subratllat: "no pensar, parlar i compartir ens fa molt més vulnerables".

L’acte ha estat obert i tancat per Agustí Alcoberro, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, i Dionís Guiteras, president delegat de l'Àrea de Bon Govern, Assistència Local i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona. Amb la participació d’Alba Camps, l'ARADA Creativitat social SCCL; Alba Rojas, coordinadora de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius de Catalunya; Albert Puigvert, gerent i tècnic executiu de l'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya; Carme Ferrer, alcaldessa de Senan i presidenta del Fòrum Petits Municipis de l'ACM; Jordi Franquesa, cap d'estudis de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC; Sebastià Mata, cafeter de Maldà, membre de Repoblem i consultor en polítiques d'habitatge; Gerard Serrat, Casa Museu del Voltreganès i membre del nou Congrés; Abel Peraire, pagès i membre de Pagesos GPS (Catalunya); Sebastià Ordines, secretari general d'Unió de Pagesos de Mallorca; Enric Navarro, membre de Pagesos GPS (País Valencià); i Xavi Camps, de Micropobles.

La jornada ha conclòs amb un dinar inforrmal consistent en un tast final de productes de la terra. Pots recuperar aquesta i totes les xerrades al canal de YouTube del Congrés de Cultura Catalana.