La transició energètica i el model territorial, a debat al Museu de les Terres de l'Ebre
El Museu de les Terres de l'Ebre ha estat l'escenari, el dissabte 8 de juny, de la tercera aturada de la programació prèvia del nou Congrés de Cultura Catalana al llarg d'aquest 2024. Després de les reflexions sobre llengua i història, a Perpinyà i Xàtiva, l'espai museístic d'Amposta ha viscut un debat, intens i enriquidor, sobre transició energètica i model territorial.
Encabit en l'àmbit "Com ens mantenim?" del nou Congrés, ha comptat amb les intervencions de Sergi Nuss (ambientòleg, professor de la UdG i membre del col·lectiu Renovem-nos), de Sergi Saladié (geògraf i professor de la URV), de Miquel Vadell (arquitecte, tècnic del COAIB i exdirector insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca) i de Marga Estorach (ambientòloga i membre de l'agència d'Energia del COPATE), que n'ha fet les funcions de moderadora.
L'acte ha provat de respondre algunes de les preguntes cabdals sobre el tema. Quins actius territorials sumen en aquesta transició energètica (biodiversitat, patrimoni, producció agrícola de proximitat i de qualitat, identitat territorial, cohesió...)? Qui i com hem de governar els nous paisatges de les energies renovables? Com es pot construir un projecte comú per als Països Catalans?
El gran repte energètic
El trànsit cap a fonts renovables d'energia per fer front al canvi climàtic i a les necessitats energètiques del futur està generant una gran transformació territorial i la configuració de paisatges energètics fins ara inèdits.
Aquest nou escenari obre la porta a models de gestió energètica democràtics i equitatius, amb una generació distribuïda i de proximitat, on la idiosincràsia de cada lloc facilita una implantació territorial més respectuosa amb les especificitats locals i les necessitats i aspiracions de cada comunitat.
L'acte ha començat amb una presentació de les línies mestres d'actuació del Nou Congrés de Cultura Catalana, a càrrec del director Esteve Plantada, i amb una introducció al debat del professor Ivan Serrano, membre del Comitè executiu del nou Congrés i patró de la Fundació Congrés de Cultura Catalana.
L'acte ha conclòs amb un actiu torn obert de participació del públic assistent, una trentena de persones, que han preguntat als experts i els han interpel·lat, alhora que han plantejat nous reptes a tenir en compte en un dels assumptes que haurà de ser tractat al llarg de les sessions del 2025 del nou Congrés.
El trànsit cap a fonts renovables per fer front al canvi climàtic està generant una gran transformació territorial