La cultura arrelada a la terra: experts i professionals debaten a Lleida el futur del model agroalimentari

Lleida ha acollit el debat sobre el futur agroalimentari, en una jornada titulada “La cultura arrelada a la terra”. Celebrada a l'Espai Orfeó, ha reunit científics, antropòlegs, assessors per a la innovació tecnològica i econòmica i professionals del sector agroalimentari per abordar dues grans qüestions: cal una transformació profunda del model actual o n'hem de reforçar la continuïtat? Com podem garantir l'alimentació en un context de canvi d'hàbits i noves formes de gestió?
A la primera sessió, "Ruptura o continuïtat del model actual", moderada pel periodista i subdirector de Nació Digital, Ferran Casas, hi han participat Antoni Palau Ibars, Teresa Botargues Giron i Marta Quintana Medina. Tots ells han plantejat qüestions com la gestió de l'aigua en l'agricultura, la valorització dels excedents agraris i ramaders com a motor econòmic i la necessitat d'un relleu generacional sostenible.
El paper clau de les dones en el canvi de paradigma
"En les polítiques i directrius que apliquem, cal anar més enllà dels cicles electorals", un aspecte que condiciona massa les accions, tal com ha sostingut Palau Ibars. Botargues Giron ha reclamat que passem "de sector primari a primer Sector" i que això reforci un "model socioeconòmic verd, digital, resilient i just".
En la seva reflexió sobre la sostenibilitat intergeneracional, Quintana Medina ha exposat els problemes concrets que afronten les dones en el món rural i ha reivindicat el seu paper clau "en el canvi de paradigma". Un intens i divers torn obert de paraula ha reivindicat que "la pagesia torni a ser el sector estratègic que Catalunya es mereix".
L'alimentació com a dret fonamental
A continuació, el debat s'ha desenvolupat en el marc de la taula "Garantir l'alimentació: Nous hàbits, nova forma de gestió", moderat per Oriol Berenguer Piñol i amb la participació de Josep Ramon Sainz de la Maza Benet, Joan Gòdia Tresanchez i Víctor Falguera Pascual. "Cada vegada que l'administració ha volgut liderar un projecte del sector, ha fracassat", ha afirmat Sainz de la Maza, que ha demanat que "els projectes surtin, sempre, del propi sector".
Els participants han reivindicat la necessitat que "els pagesos vagin agrupats" i han defensat "l'alimentació com a dret fonamental", plantejant preguntes com: "què passa amb la població de Catalunya que es troba en situació de pobresa, quan l'alimentació de proximitat no és al seu abast?".
Alimentació, salut, equilibri territorial i demogràfic han estat alguns dels aspectes més destacats en la participació del públic assistent, en una jornada que ha posat sobre la taula la necessitat de repensar el model agroalimentari i econòmic actual, amb una mirada cap a la innovació i la sostenibilitat.
«En les polítiques que apliquem, cal anar més enllà dels cicles electorals»